Történet

KELET 2018

2018. február 2-4. között Budapest ad otthont a Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozójának.

Még nincs 10 éve, hogy elindult az egyetemi lelkészségek rendszeres találkozója. Az azonban már az első alkalommal kiderült óriási az igény a személyes párbeszédre, az élmények, tapasztalatok megosztására, jó gyakorlatok átvételére. 2018-ban a Budapesti Egyetemi Lelkészség vállalta magára a feladatot, hogy otthont ad a programnak. A tavalyi KELET főszervezőjével, a szombathelyi egyetemi lelkészség vezetőjével dr. Németh Norbert atyával beszélgettünk.

Először talán érdemes tisztázni azt, hogy mit is jelent az egyetemi lelkészség és a szakkollégiumi rendszer a Katolikus Egyház számára? Miben nyújt mást, többet egy szakkollégium, mint az egyszerű lakóhelyként működő kollégiumok?

Az egyetemi lelkészek között hamar átlátható tapasztalatra tettem szert, amikor megértettem, hogy azok a lelkészségek virágoznak, ahol a lelkészségek mögött vannak élő közösségek, vagyis katolikus kollégiumok, szakkollégiumok. 2011-ben kezdte meg működését az egyetemi lelkészségünk itt, Szombathelyen. Egy kis lelkészségi irodából indultunk, és a Gondviselés ajándékának és az egyetemisták nyitottságának köszönhetően megérkeztünk a Savaria Egyetemi Központ legnagyobb termeibe a nyilvános előadás-sorozatokkal, melyeket szemeszterről szemeszterre a lelkészségünk szervez. Öt éve kezdtük meg a keresztény világnézetről szóló kurzusok oktatását az egyetem tanulmányi rendjébe beépítve. A nagyobb ünnepek előtt bohóc doktor program keretében a kórházak gyermekosztályaira látogatunk el a fiatalokkal, és a szociális otthonokban élőkhöz is elvisszük a lelkészség életét, sőt már két éve a Szombathelyi Adventnek is aktív részesei vagyunk betlehemes játékunkkal a város főterén. 2012 augusztusában rendeztük meg első alkalommal a keresztény gólyatáborunkat, ahol megtaláltuk a kulturált szórakozás és az új akadémiai évre történő lelki felkészülés harmóniáját. Jelen vagyunk az országos ifjúsági rendezvényeken, és persze az IVT-re is eljutottak többen közösségünkből. Az egyetem termékeny talajnak bizonyult, éppen ezért a Szombathelyi Egyházmegye 2012 júliusában megalapította a II. János Pálról, a fiatalok pápájáról elnevezett Szakkollégiumát, az értékteremtés műhelyeként. A volt püspöki sörházból átalakított és teljesen felújított épületben komfortos, bentlakásos otthont biztosítunk olyan egyetemistáknak, akik az egyetemi oktatással párhuzamosan a Szakkollégiumban külön kreditált kurzusokat hallgatnak megkapva azt a keresztény perspektívát, amelyből rálátnak saját és mások szerepére is a társadalomban, megtapasztalják a csapatmunka örömeit és hitükben is gazdagodnak.

2009-ben rendezték meg az első találkozót. Milyen apróból hívták életre?

A találkozó ötlete a 2008-as Pasztorációs Konferencián, Tihanyban született. A “PasztKonf” a Kárpát-medence egyetemi lelkészeinek és munkatársaiknak egy közös fóruma, melyre évenként egyszer, húsvét után kerül sor. Célja, hogy az egyetemi pasztorációra minden évben egy átfogó, közös terv alakuljon ki, elősegítve az együttműködést. Azonban a tihanyi alkalom résztvevői ismét szembesültek ennek egyik legnagyobb akadályával, mégpedig azzal, hogy a közösségek alig ismerik egymást. Így az ott egybegyűltek egy a konferenciához hasonló programot akartak létrehozni, amelyen nemcsak a közösségek vezetői, hanem a többi tag is találkozhat, információt szerezhet az egyetemi csoportok és az ifjúság aktualitásairól, a sikeres kezdeményezésekről. Ezen elképzelések alapján látott napvilágot egy farsangi bál gondolata, amelyen az egész Kárpát-medence magyar fiataljai összegyűlnek. Azonban a jóból sosem elég, ezért a bál hamar összefonódott egy hétvégével, és már létre is jött a KELET, amelyet első alkalommal a Szegedi Egyetemi Lelkészség valósított meg 2009 februárjában.

Az elmúlt évek mennyire igazolják a találkozók sikerességét, hasznosságát?

Már öt alkalommal volt lehetőségem részt venni KELET-en, melyek mindig feltöltöttek lelkileg és ötletek, tervek szempontjából is gazdagítottak. Soha nem egyedül érkeztem ezekre a találkozókra, hiszen egy ilyen találkozónak a gazdag élményvilágából „szólóban” nem lehet meríteni, csak közösségben. Nyitott és lelkes csapattal vettem részt a találkozókon, így tudtunk felnőni ahhoz a kihíváshoz, hogy 2017-ben – az előttünk szervezett nagyszerű találkozók és a csúcsélménynek számító szegedi találkozó után – mi magunk is vállalkozzunk arra, hogy vendégül lássuk a Kárpát-medence egyetemistáit és a Lelkészségek közösségeit.

Mióta és mivel készülnek a szombathelyi KELET 2017-re, milyen programokkal szólítják meg a résztvevőket?

Szeptember óta készülünk, a program összeállt, az előadók igent mondtak és a fogadásra készen állunk! A programok összeállításban fő szempont, hogy a téli vizsgaidőszak után és a tavaszi szemeszter kezdete előtt mindenekelőtt a lelki feltöltődést biztosítsuk a résztvevőknek az imaalkalmakkal, liturgiával, előadásokkal, csoportos beszélgetésekkel és az aktív kikapcsolódást is garantáljuk a kulturált szórakozással, vagyis a farsangi bállal és számos sportlehetőséggel, közös játékkal. Velünk lesznek előadóként Dr. Beer Miklós püspök atya és Hodász András atya és még sokan mások. Tudjuk, hogy Szombathely nem az ország közepe földrajzi értelemben, de pár napra mi mégis centrummá kívánjuk tenni, és ehhez kellenek azok az egyetemisták és lelkészeik, akik úti célként Szombathely városát választják február első hétvégéjén.

Szombathelyen 2017. február 3-5. között rendezik meg a találkozót. Hogyan lehet jelentkezni?

Nagyon várjuk a Lelkészség tagjait, a lelkészeket, az egyetemistákat és főiskolásokat, hogy a farsangi időben egy üdítő hétvégét töltsünk együtt a nyugati KELET-en, a vasi megyeszékhelyen. Jelentkezni a KELET honlapjának online felületén lehetséges http://kelet.egylelk.com. A KELET facebook oldalán és honlapján minden tudnivaló, részletes program, információ megtalálható (https://www.facebook.com/keletlelkes), amely megosztható.


A KELET TÖRTÉNETE

A KELET a Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozójának rövidítése :-), röviden egy jó program minden év januárjában, vagy februárjában, ahol a hozzád hasonló keresztény fiatalok összegyűlnek.

A találkozók programját számos esemény gazdagítja, előadások, beszélgetések, imádság, városnézés, kirándulások, bál és még sorolhatnám.
A találkozó ötlete a 2008-as Pasztorációs Konferencián, Tihanyban született. A “PasztKonf” a Kárpát-medence egyetemi lelkészeinek és munkatársaiknak egy közös fóruma, melyre évenként egyszer kerül sor. Célja, hogy az egyetemi pasztorációra minden évben egy átfogó, közös terv alakuljon ki, elősegítve az együttműködést. Azonban a tihanyi alkalom résztvevői ismét szembesültek ennek egyik legnagyobb akadályával, mégpedig azzal, hogy a közösségek alig ismerik egymást. Pedig ez elengedhetetlen feltétele lenne az együttműködésnek, összefogásnak. Így az ott egybegyűltek egy a konferenciához hasonló programot akartak létrehozni, amelyen nemcsak a közösségek vezetői, hanem a többi tag is találkozhat, információt szerezhet az egyetemi csoportok és az ifjúság aktualitásairól, a sikeres kezdeményezésekről. Ezenkívül a résztvevők a program során megismerkedhetnek az ifjúságpasztoráció rövid és hosszú távú terveivel, céljaival, hogy annak elérésébe aktívan bekapcsolódhassanak, és saját közösségeikben hasznosíthassák a szerzett tudásukat. Az évenkénti találkozás elősegíti az aktív kapcsolattartást és egymás segítését is. (Ez utóbbi már az első találkozó után is bebizonyosodott.)

Ezen elképzelések alapján látott napvilágot egy farsangi bál gondolata, amelyen az egész Kárpát-medence magyar fiataljai összegyűlnek. Azonban a jóból sosem elég, ezért a bál hamar összefonódott egy hétvégével, és már létre is jött a KELET.

Azaz még csak az ötlete. A megvalósuláshoz szükség volt egy közösségre, ami felkarolja ezt az elképzelést. Ez a közösség pedig nem más volt, mint a Szegedi Egyetemi Lelkészség, katolikus és református összefogással. Így a találkozó első ízben a napfény városában került megrendezésre 2009. februárjában. Mintegy hetven résztvevő utazott a városba, legtöbbjük Miskolcról, Sárospatakról, Debrecenből, Brassóból, Kolozsvárról és Budapestről. A szegediek sok játékkal, sétával, ismerkedési lehetőséggel, imádsággal és áldozatos munkával vártak minket. A találkozó során a nagy sikerre való tekintettel a résztvevők – a PasztKonf terveivel összhangban -megegyeztek abban, hogy a programból hagyományt teremtenek, és minden évben más egyetemi város fiataljai szervezik a rendezvényt. Az azóta is tartó lelkesedés miatt a második alkalom megszervezését a Budapesti Katolikus Egyetemi Lelkészség, azon belül is a Műegyetemi Katolikus Közösség vállalta el.

A nagy sikerű esztergomi találkozót számos másik követte, az idén pedig Szegeden várunk Benneteket nagy szeretettel!

A korábbi KELET-ek:

  1. Szeged (2009. február 13-15.) »
  2. Esztergom (2010. február 5-7.) »
  3. Sopron (2011. január 28-30.) »
  4. Debrecen (2012. február 3-5.) »
  5. Miskolc (2013. február 1-3.) »
  6. Nyíregyháza (2014. február 7-9.) »