Beszámoló a miskolci KELET-ről

Február 2-a, Gyertyaszentelő Boldogasszony, Urunk bemutatásának ünnepe a templomban. Görög katolikus testvéreink úgy nevezik, a Találkozás ünnepe. Simeont és Annát öröm tölti el, mikor felismerik a templomba érkező gyermek Jézusban a régen várt Megváltót, és mi hálás szívvel gondolunk saját életünk legfontosabb találkozására, az Istennel való megismerkedésünkre.

Mennyire teljessé válik ez az ünnep, ha együtt ünnepelhetünk a Kárpát-medence legkülönbözőbb tájairól érkező magyar testvéreinkkel! A KELETnek, a Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozójának ezúttal a Miskolci Ökumenikus Egyetemi Lelkészség adott otthont, február 1-jétől 3-áig.

Sok mindent csinálhat az ember a KELET-en. Lehet ismerkedős játékokat játszani, értékes gondolatokat hallgatni választható témákban, teázni vagy éppen forralt bort inni… Olyan emberek előadását hallgatni, mint Orosz Atanáz görög katolikus püspök, Szűcs Balázs atya (a PPKE egyetemi lelkésze) és Palánki Ferenc római katolikus püspök atya. Lehet várost nézni, nem kihagyva az egyetemi campust, a Szikla- és a Deszkatemplomot, valamint az ortodox templomot (utóbbit az ikonosztázzal és az egerészésre befogott macskákkal együtt). Részt venni a Megszentelt élet napjának ünnepi szentmiséjén, aztán bálozni, ahol ezúttal még héber liturgikus táncokat is tanulhattunk. Pingpongozni, lelkészségenként „ajándékot osztani” a többieknek (idén ennek keretei között megcsodálhattuk Janit Hamupipőke szerepében), és végül részt venni egy csodálatos záró szentmisén, Nagy Bálint jezsuita atya főcelebrálásával.

De ami mindennél fontosabb: a KELET egy találkozásünnep, azért, hogy az egymással való együttlét örömében Istennel találkozhassunk, és szüntelen vele éljünk.

Kovács Ági
(MKK narancs)